Søvnforstyrrelser

Dine vågne timer er afhængige af søvnens kvalitet

Søvn er afgørende for ethvert menneskes trivsel. Det gælder selvfølgelig også børn/unge med autisme og ikke mindst deres forældre. Vi er grundlæggende skabt til at sove om natten og vores hormonsystem er indstillet til det. Om natten ”renses” vores mentale system, så der skabes overskud til næste dag. Kroppen vokser om natten, cellerne fyldes op og god søvn påvirker også vores madindtag. Der er mange faktorer, som kan påvirke børn/unge med autisme og deres søvn.
Søvn påvirker og påvirkes af vores generelle tilstand. Hvis man er stresset, har mange tanker, angst, depression, urolig krop, sanseforstyrrelser, lav produktion af melatonin (vores naturlige indsovningshormon), har ændret døgnrytme, er sensitiv overfor forandringer i hverdagen, kan der udvikles søvnforstyrrelse. Dette er gældende hos mange børn/unge med autisme.
Søvnforstyrrelse kan komme til udtryk på mange måder. Det kan f.eks. være problemer med at falde i søvn også kaldt indsovningsvanskeligheder, hyppige opvågninger, mareridt eller døgnrytmeforskydning.
Barnet/den unge kan have svært ved at falde til ro om aftenen, de kan være bange og have brug for forældre tæt på, de reagerer på sengetøj, lys, lyde, varme, sult mm. Det kan også være tankemylder, som eskalerer ved nattetid.
I Opvækst har vi stor opmærksomhed på søvnen. Der kan laves grundig afdækning og registrering af døgn- og søvnrytme. Vi har fokus på at inddrage strategier fra viden og håndtering af tankemylder og angst tilpasset autisme, opmærksomhed på sanseforstyrrelser, øvrigt aktivitetsniveau og struktur i løbet af dagen, de fysiske rammer, rogivende strategier og sænkning af generelt stressniveau.